Co jeść przed planowanym treningiem? Dieta w sporcie

Nasz organizm potrzebuję dobrej jakości paliwa, którym jest jedzenie do prawidłowego funkcjonowania i życia. Szczególną uwagę do spożywanych posiłków przykładają przede wszystkim osoby aktywnie fizycznie. Dobrze zbilansowana dieta jest bowiem kluczowym elementem w sporcie, niezależnie od założonego celu, którym może być wzrost masy mięśniowej, rzeźbienie sylwetki czy redukcja. Dieta wraz z ćwiczeniami powinny być dobierane indywidualnie, uwzględniając potrzeby i predyspozycję. Planowanie posiłków może pomóc efektywnie wykonać trening oraz ograniczyć możliwość występowania nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak wzdęcia czy ból brzucha. 

Dlaczego posiłek przed treningiem jest ważny? 

To z pożywienia czerpiemy energię, która ze względu na skomponowanie posiłku dostarczy energii lub pozbawi sił. Odpowiednio zbilansowany, pozwoli przede wszystkim na wykonanie efektywnego treningu. Spożywając dania o niskim indeksie glikemicznym, wpłyniemy także na stopniowe uwalnianie się insuliny, więc i na zmniejszenie uczucia zmęczenia oraz polepszenie koncentracji. Spożywanie posiłku przedtreningowego powinno się odbywać około 2-3 godzin przed treningiem, aby nie odczuwać podczas jego trwania nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych (bólu brzucha, wzdęć), jak także dając czas organizmowi na strawienie oraz wchłanianie się składników odżywczych. 

Rezygnacja z posiłku przed aktywnością, też nie jest najlepszym pomysłem. Przemęczony organizm ciężej się regeneruję, nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej energii, znacznie wpływając na osłabienie i koncentrację.

Co jeść przed treningiem?

Planując jadłospis przedtreningowy, warto skupić się na dostarczeniu organizmowi jakościowego pożywienia, aby utrzymać prawidłowy bilans makroskładników, składników mineralnych i witamin. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna osobom, które pracują nad sylwetką towarzyszyć również w innych spożywanych posiłkach. Szczególną rolę w posiłku przedtreningowym odgrywają węglowodany złożone, ponieważ to one są głównym źródłem energii dla mięśni. Dłużej się także wchłaniają, pozwalając na dłuższe i stopniowe uwalnianie się energii.  Źródłem ich są w szczególności makarony, kasze, pieczywo pełnoziarniste oraz płatki owsiane. 

Istotną rolę w posiłkach okołotreningowych pełni także białko, które jest ważnym składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. Szczególnie pomyśleć powinny o wkomponowaniu go do diety okołotreningowej osoby, którym zależy na rozbudowie lub utrzymaniu masy mięśniowej. Białko znaleźć można w chudym mięsie, rybach, produktach mlecznych oraz roślinach strączkowych.