Grilluj i chudnij! Zasady grillowania podczas redukcji 

Okres redukcyjny kojarzy nam się często z wyrzeczeniami w drodze do wymarzonej sylwetki. Dania przygotowane na grillu są jednak znacznie zdrowsze niż smażone na tłuszczu czy pieczone. Odpowiednie przygotowanie dań pozwoli korzystać z uroków ciepłej pogody za oknem i grillowaniu na zdrowie! 

Zasady, które pozwolą grillować na zdrowie na redukcji

Przestrzeganie pewnych zasad grillowania to przepis na udaną redukcję, bez wyrzutów sumienia. Zdrowe dania opierają się w dużej mierze na sposobie ich przygotowania, grillowanie pozwoli na przygotowanie ich bez dodatku zbędnych tłuszczy. Ważne, aby przed każdym korzystaniem z grilla wyczyścić ruszt, aby na jedzenie nie przedostawały się związki, które mogą zaszkodzić w jakimś stopniu zdrowiu. Na co zwrócić uwagę będąc na redukcji? 

  • Wybieraj sprawdzone, wartościowe produkty 

Grill kojarzy się nam najczęściej z gotowymi produktami, które są na nim przygotowywane. Niezwykle rzadko, towarzyszą im również warzywa, które mogą być smacznym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do potraw. Zamiast gotowego, przyprawionego już zestawu lepiej zakupić świeże mięso i samodzielnie je przyprawić wedle własnych upodobań. 

  • Zaplanuj, ile zjesz i wlicz to w dzienny bilans 

Sporadyczne wyskoczenie grilla ze znajomymi i jedzenie tego, na co się ma ochotę, oczywiście nie zaszkodzi sylwetce i procesowi redukcji. Cotygodniowe spożywanie dużej ilości kalorii może jednak skutecznie zaburzyć jej proces, pozbawiając możliwości uzyskania wymarzonej figury. Pilnuj, co jesz, wybierz zdrowe dodatki w postaci warzyw.

  • Spal zjedzone kalorie 

Pojedyncze przypadki zjedzenia większej ilości kalorii można z powodzeniem spalić podczas treningu, dodając serię ćwiczeń lub dokładając aktywność fizyczną, typu cardio. Pamiętaj przy tym, że dodatkową porcję karkówki uda się spalić, jednak z większą ilością kalorii może być ciężej. 

  • Pij wodę 

Rodzaj trunków do grilla również ma duży wpływ na kaloryczność. Wybierając danie składające się z większej ilości mięsa i z dodatkiem białego chleba oraz popijając posiłek wodą, dostarczymy mniej kalorii, niż podczas spożywania chudego mięsa i chleba pełnoziarnistego popijając je piwem. Jedna butelka piwa (0,5 litra) dostarcza organizmowi około 250 kalorii, a w tym aż 19 gram. węglowodanów.